Anàlisi d'algunes infraccions relatives a les Forces i Cossos de Seguretat regulades en la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana

Andoni Polo Roca

Resum


L'Estat manté la seva seguretat a través de les Forces i Cossos de Seguretat, institució que vetlla per la protecció de la ciutadania. Per a això, qualsevol normativa d'ordre públic i seguretat ciutadana ha de recollir infraccions relatives a les actuacions de les Forces i Cossos de Seguretat i així ho va fer, el 2015, la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana. Però l'augment d'aquest tipus d'infraccions relacionades amb les forces de seguretat ens pot fer pensar si alguna d'elles podria sobrepassar els límits dels principis bàsics sancionadors i si hi podria haver una ingerència desproporcionada dels poders públics en els nostres drets fonamentals i llibertats públiques. Un règim d'infraccions i sancions que podria no ser conforme amb la jurisprudència i doctrina del TC i del TEDH i que podria donar lloc a situacions desproporcionades d'arbitrarietat.

Paraules clau


Forces i Cossos de Seguretat; seguretat ciutadana; TEDH; drets fonamentals; llibertat d'expressió



DOI: http://dx.doi.org/10.2436/rcdp.i58.2019.3268



 Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.