El valencià en 25 anys (II): percepcions i valoracions

Raquel Casesnoves Ferrer

Resum


En aquest article volem mostrar com ha anat canviant amb el temps l’opinió dels valencians sobre l’ús que, en general, es feia del valencià en el moment en què es realitzava l’enquesta i en relació amb el passat. Ens basem en les enquestes sobre el coneixement i ús del valencià que realitza periòdicament el Servici d’Investigació i Estudis Sociolingüístics (SIES). Ens centrarem molt particularment en el període comprès entre l’any 1995, un any d’especial importància pel canvi de govern autonòmic, i 2010, l’últim any del qual disposem dades que encara no han estat suficientment difoses.

Partim de la hipòtesi que la majoria de la població valenciana és ben conscient que el valencià s’usa menys que abans i que, tal vegada per això, ha acabat conformant-se amb una situació que en algunes regions ja podem qualificar de crítica, adaptant-hi alhora les  expectatives que tenen sobre el futur del valencià.

Més enllà de l’evolució, però, també volem donar a conèixer una caracterització singular i original dels valencians segons les seves opinions l’any 2010. La descripció d’aquests tipus de valencians ens permetran observar les característiques socials i demogràfiques més rellevants que tenen les persones contràries a una major extensió del valencià, així com les que suporten el procés de recuperació del valencià i en demanen nivells més alts d’ús.



Paraules clau


Demolingüística; coneixement; ús; percepció; valoració; valencià.

Text complet:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.2436/20.8030.02.7



 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.