Gerontoimmigració i drets lingüístics: les llengües comunitàries com a «llengües de treball» de l'Administració local en els llocs europeus de retir

Ángel Rodríguez-Vergara Díaz

Resum


Aquest treball parteix d'una investigació col·lectiva i multidisciplinària prèvia sobre les gerontomigracions al si de la Unió Europea, en què es va analitzar l'existència a Espanya de municipis en què hi ha un percentatge significatiu de ciutadans d'edat avançada provinents d'altres estats membres de la UE (gerontoimmigrants comunitaris). Aquests municipis van rebre la denominació de llocs europeus de retir. En aquests, la gerontoimmigració, alhora que genera nous reptes i oportunitats, suscita una sèrie de problemes, entre els quals els lingüístics. Com una via per resoldre alguns dels aspectes que aquests últims presenten, i una vegada descartat tant que el dret a la bona administració que estableix la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea faci als gerontoimmigrants comunitaris titulars d'un dret a adreçar-se en la seva pròpia llengua a l'Administració local del municipi on resideixen, com que aquests puguin atorgar un estatus d'oficialitat a algunes de les llengües comunitàries més parlades al seu territori, s'analitza la viabilitat que algunes d'aquestes llengües puguin ser declarades «llengües de treball» municipals.

Paraules clau


Gerontoimmigració; llengua de treball; Administració pública local; Unió Europea.

Text complet:

PDF (Español)




 

Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.