La normalització de la llengua catalana i la tecnologia: recursos terminològics
Resum
Aquest article tracta de la normalització de la llengua catalana en les tecnologies de la informació i la comunicació (tic), exposa les actuacions principals del termcat en aquest àmbit, es destaca alguns dels recursos que faciliten l’extensió de l’ús social del català i analitza la naturalesa i les tendències neològiques de la terminologia de les noves tecnologies actualment.
L’expansió de les tic i, especialment, d’Internet ha tingut una incidència transformadora tant en l’esfera social com en la individual, alhora que potencialment ha apropat la tecnologia a qualsevol usuari. I no únicament la tecnologia ha transcendit l’àmbit especialitzat, també la llengua que utilitzem per referir-nos-hi ha esdevingut un fenomen d’interès general.
El Centre de Terminologia termcat ha estudiat la llengua i, sobretot, la terminologia de les TIC, ha ofert recursos per a l’ús de la llengua catalana en el món de la tecnologia i ha facilitat eines per a una creació terminològica apta per a designar els nous conceptes d’aquest camp. D’una banda, la sistematització terminològica ha donat com a fruit tot de diccionaris especialitzats i tríptics; de l’altra, el centre ha utilitzat Internet com a plataforma per a fer accessible a la societat en general els recursos que elabora. Mitjançant el web es difon informació sobre activitats, serveis i productes relacionats amb la terminologia catalana, amb les diverses llengües especialitzades i amb àrees afins, com ara la traducció, la documentació o la sociolingüística. Dels recursos oferts en línia, destaquen principalment el Cercaterm (servei automatitzat de consultes terminològiques), la Neoloteca (diccionari dels neologismes normalitzats en català) i la Biblioteca (base de dades amb informació bibliogràfica sobre les obres que contenen terminologia en català). A més, el centre ofereix assessorament a les empreses i les organitzacions per a l’elaboració de documentació tècnica i per a la traducció i l'adaptació de programes informàtics en català, amb l’objectiu de facilitar l'ús de la llengua en el sector tecnològic.
El termcat també ha contribuït a la difusió de la terminologia sistematitzada de les tic i dels recursos tecnològics i lingüístics que faciliten l’ús del català en aquest àmbit participant en activitats públiques diverses, com ara cursos, jornades i congressos relacionats amb la llengua i la tecnologia.